Dr. Verestóy Attila Alapítvány

"Giving is the best communication"

Ösztöndíjátadás 2016
Mézes pogácsás kampány a 2 százalékért
Egy boldogabb Karácsonyt! 2014
Fuss Neki! 2014

Támogatások

 

Csendes, visszahúzódó, de vág az esze, országos bajnok szeretne lenni. A 14 éves Tóth Artúr Botond a Székelyudvarhelyi Sportiskola sakkozó szakosztályának reménysége.

Kpek_045

Mikor kezdtél sakkozni, mikor lett a játékból sport?

Édesapám tanított meg sakkozni, ő foglalkozott velem. Látványosan játszott, ezért nekem is megtetszett a játék. Megtanított a lépésekre, a cselekre, a sakk alapjára. Az fogott meg, hogy kellett gondolkodni, ez alkatomhoz is közelebb áll, ugyanis csendesebb, visszahúzódóbb gyermek vagyok. Másodikos voltam, amikor megkértem édesapámat, vigyen el a sportiskolához, hogy versenyszerűen is sakkozhassak. Azóta sok társam abbahagyta, sokan ráuntak, de szerencsére olyanok is vannak Udvarhelyen, olyan mesterjelöltek, akiktől nagyon sokat tanultam.

Ma az internet milyen lehetőségeket kínál egy sakkozónak?

Más nemzetiségű sakkozókkal lehet játszani különböző honlapokon, erre versenyeken nem adódik lehetőség, hiszen általában román és magyar sakkozókkal mérjük össze tudásunkat. Monitoron ugyan jobban el lehet nézni a figurákat, de ugyanolyan lehetőségeket kínál az edzésre, mint maga a sakktábla.

Hogyan zajlik le egy sakkverseny, milyen típusú versenyek vannak?

Négy típusú versenyt szerveznek: a klasszikus, sokórás partikat, a blitzet, ami legfeljebb öt perc lehet, a kombinatív, vagyis készségfejlesztő játékokat és aktív sakkot, ami húsz-huszonöt perc lehet. Jómagam már mind a négy típust kipróbáltam, legutóbb korosztályomban Marosvásárhelyen első helyezést értem el.

Részlet a Digital 3 Televízió Sportbarát című műsorából

Mint minden sportban, itt is támogatókra van szükség, ha a sportoló el akar érni valamit. Téged kik támogatnak?

A dr. Verestóy Attila Alapítvány lassan két éve támogat, ha ők nincsenek, pénzhiány miatt nagyon sok versenyről lemaradok...

Hogyan áll össze egy átlagos napod, mennyit ülsz a sakktábla előtt, illetve milyen kiegészítő tevékenységeid vannak?

Három óráig suli, aztán házi feladat, majd előveszem a sakktáblát – egyedül is elemzem az állásokat, sok szakkönyvet olvasok, követem a nemzetközi sakkélet történéseit is a különböző internetes honlapokon.

(uh.ro)

Matekből, mértanból is jó eredményeid vannak?

Az algebrát jobban szeretem, de mértanból vannak jobb eredményeim. Én sem értem...

Milyen terveid vannak, meddig szeretnél eljutni ebben a sportban?

Pillanatnyilag egyes kategóriás játékos vagyok, következik a mesterjelölti cím megszerzése. Célom az országos bajnoki cím, de ehhez természetesen még nagyon sok munkára van szükség.

 

Galéria

 

Please publish modules in offcanvas position.