Dr. Verestóy Attila Alapítvány

"Giving is the best communication"

Ösztöndíjpályázatot hirdet a Dr. Verestóy Attila Alapítvány

Küldetésünk: Egy olyan szülőföldjéhez ragaszkodó fiatal generáció nevelése, amely felelősséget érez térségünk megmaradásáért, és kész ezért akár áldozatot is hozni. Ennek szellemében hirdeti meg az Alapítvány a 2019-20-as tanévre szóló ösztöndíjpályázatát, Hargita megyei diákok számára. A pályázat neve változatlanul „A Jövő Magad Vagy!”, hogy közösségünk jólképzett fiatalokra építhesse jövőjét.

A program keretében 25 középiskolás havi 250 lej, 13 egyetemista havi 400 lej ösztöndíjban részesül a tanév ideje alatt (10 hónap) és 3 kutató havi 500 lej ösztöndíjat kap egy éven keresztül. A pályázat leadási határideje: 2019. augusztus 20, postai bélyegző dátuma. A pályázati feltételeket tartalmazó kiírás és adatlap letölthető itt.

Bővebb információ igényelhető a 0266-218424-es telefonszámon, munkanapokon 9-15 óra között.

 

Pályázati űrlapok 2019/2020-as tanévre:
Űrlap középiskolás pályázatokhoz
Űrlap egyetemista  pályázatokhoz
Űrlap kutatói pályázathoz

Alapítványunk június 13-án pályázatot hirdetett „Márton Áron – az egyházi vezető és az ember” nevet viselő programra, Udvarhelyszék V-VIII osztályos diákjainak.

Célja: Márton Áron rendületlen hite, kitartása, közösségéért vállalt felelősségtudata példaértékű kell legyen a mai gyerekek számára.

A diákvetélkedőnek két témája volt:

- Találkozás a püspökkel

- Mit üzen a püspök a mai gyerekeknek

A megfogalmazott üzeneteket szeptember 30-ig vártuk postacímünkre. Felhívásunkra 22 diák jelentkezett.

Az üzenetek megfogalmazóit és vallástanáraikat, valamint az alsósófalvi és felsősófalvi Szent Ferenc otthonba járó gyerekek egy részét, egész napos jutalomkirándulásra vittük Csíkszentdomokosra 2018. november 10-én. Meglátogattuk a Márton Áron püspök emlékére létrehozott múzeumot, ahol a korosztályoknak megfelelő élmény dús tárlatvezetésben volt részünk. Majd megnéztük a központban található mellszobrot, a római katolikus templomot és a Guzsalyas (táj) házat, ahol régi népi mesterségek bemutatására került sor. Megkóstoltuk a helyben sült házi kenyeret és gyógynövény teát fogyasztottunk.

A program eredménye: A gyerekek az egyházi vezető életútja kapcsán, betekintést nyertek a XX. század eleji erdélyi parasztcsaládok mindennapjaiba, a háborús időszak nehézségeibe és hallhattak a kommunista rendszer zsarnokságairól.

Ez a program útmutatásul szolgál a gyerekeknek, hogy felelősséget vállaljanak tetteikért, ne féljenek a munkától, ők is tegyenek, azért a közösségért, amelynek tagjai.

A jelenlegi V-VIII osztályos gyerekek a digitális világ kezdetén születtek, amit a technikai eszközök és az internet rohamszerű fejlődése jellemzett. Ez a program megteremtette a lehetőséget a közös kirándulásra, a személyes élmények gyűjtésére, hozzájárult az öntudatuk erősítéséhez.

A programot a Communitas Alapítvány és az RMDSZ támogatta.

Un nou an școlar înseamnă și un nou curs de pregătire pentru bacalaureatul la limba și literatura română care poartă numele Te ajutăm să reușești!

Ideea programului a venit în toamna anului 2015 din partea Consiliului Județean Harghita, care în cadrul programului anual de finanţare a activităţilor de tineret și-a propus să finanțeze organizarea programelor de sprijinire în vederea finalizării cu succes a examenelor de absolvire și de bacalaureat. În persoana doamnei profesoare Asaftei Monalisa Geanina am găsit cadrul didactic perfect, cu colaborarea căreia cursul a devenit foarte popular în cadrul elevilor.

La anunțul nostru de recrutare din acest an, mai mult de 60 de elevi din liceele și colegiile orașului (Liceul Pedagogogic Benedek Elek, Liceul Tehnologic Kós Károly, Liceul Teoretic Tamási Áron, Colegiul Tehnic Bányai János, Liceul Tehnologic Eötvös József, Liceul Teoretic Marin Preda) și-au manifestat interesul pentru acest curs.

Pe 19 septembrie participanții au dat un test de evaluare inițială care a avut ca scop verificarea nivelului de înțelegere și de cunoaștere a limbii române. După aflarea rezultatelor, ne-am înțeles cu doamna profesoară să nu refuzăm pe nimeni, dacă ei vor să învețe, primesc sprijin total din partea noatră.

Astfel, din 25 septembrie, elevii care vor să exerseze comunicarea în limba română, au posibilitatea să o facă săptămânal, în trei grupe în Sala de Conferință a clădirii Junior.

Comunicarea cu elevii pe teme organizatorice, mesajele trimise și primite din partea colegelor fundației, se transmit tot în limba română.

Cursul finanțat de Consiliul Județean Harghita se termină la data de 27 noiembrie cu un test final de evaluare.

Please publish modules in offcanvas position.