Tábor cukorbeteg gyermekeknek

balvanyos

Egy ötéves, két és féléves kora óta cukorbeteg székelyudvarhelyi kislány volt a legfiatalabb résztvevője a vasárnap véget ért bálványosi tábornak, melyet a Kovászna megyei cukorbeteg gyermekek és fiatalok egyesülete szervezett. A hatvannyolc fiatal között szép számmal voltak udvarhelyszékiek, de háromszékiek, kolozsváriak és vásárhelyiek is táboroztak – az ifjabbak szülői felügyelet mellett. "A szórakozás mellett az oktatáson volt a fő hangsúly" – nyilatkozta a Hargita Népének Dobolyi László szervező. Az egyesület elnöke örömét fejezte ki, hogy évről-évre egyre többen vannak, remekül érzik magukat, ami szerinte nem csoda, hiszen "a fiatalok itt sorstársak között vannak." A szervező mondandóját támasztotta alá az agyagfalvi Sala Irma is, aki – a többi udvarhelyszéki gyermek táboroztatását is támogató dr. Verestóy Attila Alapítvány jóvoltából - cukorbeteg kisfiát, Balázst kísérte el a táborba. "Azon túlmenően, hogy a gyermekek nagyszerűen érzik magukat a táborban, az előadásoknak köszönhetően roppant hasznos ismeretekkel gazdagodik szülő és gyermek egyaránt" – mondta az anyuka. Délelőttönként ugyanis az előadásoké volt a főszerep: orvosok, diabetológusok értekeztek a cukorbetegségről, az inzulinbeaás módozatairól, illetve hemoglobinacea-mérés és szemfenék vizsgálat is volt. Táborozásról lévén szó, természetesen a szórakozás sem maradhatott el: volt helytörténeti vetélkedő, légvár, szumó, valamint fürdés a Szent Anna tóban, s aki részt vett a vetélkedőkben vagy a reggeli tornán, annak ajádékokra beváltható tábori pénz, "diabka" volt a jutalma. "Minden áldott évben megrendezem a tábort, az biztos, hiszen látom, hogy boldogok a gyermekek" – mondja Dobolyi László. A tábor jubileumi, tizedik kiadásához érkezett: a résztvevők ezt egy hatalmas – természetesen diabetikus - torta elfogyasztásával ünnepelték meg.

Jakab Árpád, Hargita Népe