Dr. Verestóy Attila Alapítvány

"Giving is the best communication"

Több támogató, több ösztöndíjas

Több tehetséges diákot támogat a Dr. Verestóy Attila Alapítvány

 

Az alapítvány kilencedik alkalommal hirdette meg A jövő  magad vagy! pályázatát. Az alapítónak és a volt ösztöndíjasoknak köszönhetően idén több Hargita megyei középiskolás diák és egyetemista részesülhet tanulmányi ösztöndíjban.

Hargita Népe

Lázár Emese                                                                                     2016. szeptember 15

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Felkarolni, anyagi támogatást nyújtani a kiváló képességű, de szociálisan nehéz helyzetben levő Hargita megyei diákoknak, hogy tanulmányaikat folytathassák– ezzel a szándékkal indította útjára 2008-ban A jövő magad vagy! címmel ösztöndíjpályázatát a Dr. Verestóy Attila Alapítvány. A cél nem változott, a pályázók száma is évről-évre nő.  

Az idén kilencedik alkalommal meghirdetett ösztöndíjprogramra a megye 45 településéről összesen 45 középiskolás, 65 egyetemista nyújtott be pályázatot, amelyeket az alapítvány kuratóriuma bírált el. 

Az Alapítvány volt ösztöndíjasainak köszönhetően ebben a tanévben több középiskolás és nappali tagozatos egyetemista részesülhet a tíz hónapon át havi rendszerességgel folyósított  250 illetve 400 lejes tanulmányi ösztöndíjban, valamint két kutató munkáját is támogatják havi 500 lejjel – jelentette be a szeptember 15-ei, szerződéskötéssel egybekötött ünnepélyes eseményen az alapítvány ügyvezető igazgatója, Nemes Melinda.

„A szenátor úr jóvoltából 22 középiskolás, 13 egyetemista és 2 kutatónak biztosít ösztöndíjat, amelynek összértéke 117 000 lej. Támogatóinknak köszönhetően sikerült növelni az ösztöndíjasok számát, így összesen 26 középiskolás, 16 nappali tagozatos egyetemista és két kutató kap tanulmányi ösztöndíjat és egy pályázó diákunknak laptopot vásároltunk ” – összegezte Nemes. Hozzátette, hogy az alapítvány ezek mellett hat diáknak fizetik a havi bentlakás költségeit, hat diáknak a vonat-és buszbérletét vásárolják meg minden hónapban, és 30 diáknak állítottak össze iskolakezdési csomagot összesen 11700 lej értékben.

Nemes Melinda arról is beszámolt, hogy a programot idén a volt alapítványi ösztöndíjasokat és a segíteni akarókat egyaránt megszólító Segíts, hogy segíthessünk!  adománygyűjtő akcióval egészítették ki, amelynek eredményeképpen eddig összesen 3225 lej gyűlt össze. Az adománygyűjtő akciót év végéig folytatják- lehet csatlakozni –  hívta fel a figyelmet az ügyvezető igazgató.

A sikeresen pályázó diákoknak az alapító személyesen gratulált és adta át az első havi tanulmányi ösztöndíjat. Dr. Verestóy Attila szenátor értékelte az alapítvány munkatársai és a kuratórium munkáját, az újdonsült ösztöndíjasoknak és hozzátartozóiknak szánt köszöntőjében a kölcsönös segítségnyújtás fontosságáról, az alapítványi támogatásnak köszönhetően is megszerzett tudásnak a szülőföldön való kamatoztatásáról szólt. Kifejtette, a jelenlevők mindannyian részesei annak az összefogásnak, annak az itthon jövőt építő közösségnek, amely tudatában van annak, hogy ennek a jövőnek a megteremtéséhez „kiművelt főkre van szükség”. Mint mondta, a családi hagyományokban is gyökerezik a késztetés arra az önként vállalt feladatra, hogy a  tehetséges, tanulni akaró fiatalokat felkarolja.

 „Azt mondhatom, hogy egy nagyon elégedett ember vagyok, hiszen ez már a kilencedik generáció, akit itt látok, akik aláírják ezt a szerződést, és megkapják minden hónapban azt a kis anyagi segítséget, amire szükségük van”- fogalmazott a szenátor, hozzátéve, hogy örömmel ad, viszonzásképpen pedig nem hálát vár, hanem azt, hogy azok, akik ma támogatottak majd maguk is támogatókká váljanak. 

Elmondta: megszerzett jövedelme kb. 80 százalékát közösségi célokra fordítja, és fájlalja, hogy azok a tehetős emberek, akiknek módjuk lenne arra, hogy jótékony ügyeket felkaroljanak, nem teszik. Zárszóként arra biztatta a diákokat: tartsák egymással és az alapítvány munkatársaival a kapcsolatot, vegyenek részt annak tevékenységében, az önkénteseknek szervezett programokban, és legyen számukra az alapítványi segítség „egy közösségteremtő alkalom és lehetőség.” 

Please publish modules in offcanvas position.